Λίπασμα για Ηλίανθο (Ηλιόσπορο) – Λίπανση και καλλιέργεια

Λιπάσματα για ηλίανθο (ηλιόσπορο)

Το καλό λίπασμα είναι απαραίτητο για τη σωστή καλλιέργεια ηλίανθου (ηλιόσπορου). Τα πιο βασικά στοιχεία της σωστής λίπανσης είναι το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο.

 

Πριν μιλήσουμε για τα λιπάσματα για τον ηλίανθο (ή ηλιόσπορο), θα εξετάσουμε πρώτα κάποια γενικά χαρακτηριστικά του φυτού, και θα δούμε γιατί ο ηλίανθος είναι ένα πολύ σημαντικό είδος καλλιέργειας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.

Ο ηλίανθος αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς πηγές παραγωγής λαδιού, τόσο βρώσιμου (ηλιέλαιου), όσο και για άλλες χρήσεις. Η ποσότητα του λαδιού που μπορεί να παραχθεί, εξαρτάται τόσο από τον τρόπο καλλιέργειας, όσο και από τον τρόπο λίπανσης του ηλίανθου (ηλιόσπορου).

Ο ηλίανθος χρησιμοποιείται επίσης και για την παραγωγή των δημοφιλών βρώσιμων σπόρων (πασατέμπο). Τα τελευταία χρόνια, μια πολύ δημοφιλής χρήση του είναι και για την παραγωγή βιοκαυσίμων, όπως το βιοντίζελ. Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια του εκτείνεται σε περίπου 850.000 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, και ειδικά στη Θράκη.

 

Λιπάσματα για ηλίανθο – Πληροφορίες για τη σωστή λίπανση του ηλιόσπορου

Το πιο σημαντικό στοιχείο για τη λίπανση του ηλίανθου είναι το άζωτο. Αυτό είναι που συνδέεται περισσότερο με την ανάπτυξη της κεφαλής του φυτού, και την υγεία των σπόρων του. Για καλλιέργεια χωρίς προβλήματα, είναι πολύ σημαντική η σωστή και σταθερή τροφοδοσία του ηλίανθου με άζωτο – σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή.

Τα υψηλής ποιότητας λιπάσματα, όπως τα σταθεροποιημένα περικαλυμμένα λιπάσματα ST της Ferti-hal, επιτυγχάνουν την αργή αποδέσμευση του αζώτου, που είναι κρίσιμη για την καλλιέργεια ηλίανθου (ηλιόσπορου), καθώς με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνετε και υψηλότερη ποιότητα σπόρων, αλλά και μεγαλύτερη απόδοση ανά στρέμμα.

Συνήθως απαιτούνται 8-12 μονάδες αζώτου ανά στρέμμα, ανάλογα πάντοτε και με το συγκεκριμένο είδος της καλλιέργειας. Για το ηλίανθο που προορίζεται για την παραγωγή λαδιού, χρησιμοποιούμε λιγότερο άζωτο, καθώς το υπερβολικό άζωτο μειώνει την περιεκτικότητα των σπόρων σε λάδι.

Άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχει το λίπασμα για ηλίανθο, είναι ο φώσφορος. Αυτός ενισχύει το ριζικό σύστημα των φυτών, ενώ παράλληλα αυξάνει την περιεκτικότητα των σπόρων σε λάδι.

Επιπλέον θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να δοθούν στον ηλίανθο μέσω της λίπανσης είναι το κάλιο, το μαγνήσιο και το βόριο. Σημαντική είναι και η παρουσία θείου, το οποίο βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών από το φυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που τα σταθεροποιημένα περικαλυμμένα λιπάσματα ST της Ferti-hal περιέχουν επίσης και τις κατάλληλες ποσότητες θείου.

 

Άλλες πληροφορίες για την καλλιέργεια του ηλίανθου (ηλιόσπορου)

Ο ηλίανθος κατάγεται από την Κεντρική Αμερική. Άρχισε να καλλιεργείται εκτεταμένα στη Ρωσία από τις αρχές του 20ου αιώνα, και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ρωσία είναι ακόμη και σήμερα η χώρα με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες ηλίανθου.

Το χαρακτηριστικότερο ίσως γνώρισμα του ηλίανθου, είναι ότι, από όταν ακόμη είναι νεαρό το φυτό, τα φύλλα του, τα βράκτια του και οι ταξιανθίες του ακολουθούν την πορεία του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το φαινόμενο αυτό λέγεται ηλιοτροπισμός, και αποτελεί το λόγο που ο ηλίανθος λέγεται επίσης και ηλιοτρόπιο. Στη διάρκεια της νύχτας οι ταξιανθίες επιστρέφουν στη θέση που είχαν το πρωί για να ξαναρχίσουν τον ίδιο κύκλο Οι ηλιοτροπικές κινήσεις των ταξιανθιών σταματούν όταν ολοκληρωθεί η έκπτυξη όλων των περιφερειακών ανθέων, οπότε και μένουν μόνιμα στραμμένες βορειοανατολικά στο Βόρειο ημισφαίριο και νοτιοανατολικά στο Νότιο.

Οι ηλίανθοι αναπτύσσονται καλύτερα σε περιοχές με μεγάλη έκθεση στο ηλιακό φως, και η καταλληλότερη περίοδος για να ανθίσουν είναι το καλοκαίρι με τις μεγάλες, ζεστές μέρες. Χρειάζονται χαλαρά – και όχι συμπαγή – και καλά στραγγιζόμενα εδάφη για να αναπτυχθούν, με pH ιδανικά μεταξύ 6,0 και 7,2.

Η καλλιέργεια του ηλίανθου μπορεί να γίνει πολύ αποδοτική, αν γίνει με σωστό τρόπο και χρησιμοποιώντας τη σωστή λίπανση. Το άζωτο ο φώσφορος και το κάλιο, αλλά και άλλα στοιχεία, όπως το μαγνήσιο και το βόριο, είναι σημαντικά για την καλή, ισορροπημένη ανάπτυξη των φυτών.

Αν θέλετε να αυξήσετε την απόδοση της καλλιέργειας ηλιόσπορου σας, ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχετε είναι η υψηλής ποιότητας λίπανση που να επιτρέπει την αργή αποδέσμευση του πιο σημαντικού θρεπτικού στοιχείου, του αζώτου. Και τα σταθεροποιημένα περικαλυμμένα λιπάσματα ST της Ferti-hal παρέχουν στον ηλίανθο όλα όσα αυτός χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.