Λίπασμα για Σιτάρι – Λίπανση και καλλιέργεια

Λιπάσματα για σιτάρι

Δώστε στο σιτάρι σας το καλύτερο λίπασμα, για να πετύχετε κορυφαία ποιότητα και απόδοση στην καλλιέργεια σας.

 

Το κατάλληλο λίπασμα για το σιτάρι οφείλει να περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για μια επιτυχημένη καλλιέργεια. Η σωστή λίπανση πρέπει να παρέχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται το σιτάρι σας για να αναπτυχθεί. Τόσο η ποιότητα του τελικού προϊόντος, όσο και η απόδοση της καλλιέργειάς σας, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα και ποσότητα του λιπάσματος που θα χρησιμοποιήσετε.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για το σιτάρισίτο) και την τεράστια σημασία του ως καλλιέργειας. Πέρα από το ότι είναι το πιο γνωστό και διαδεδομένο σιτηρό, αποτελεί και το δεύτερο πιο δημοφιλές δημητριακό στον κόσμο, μετά το καλαμπόκι (και πριν από το ρύζι). Οι μεγαλύτερες παραγωγές χώρες σίτου είναι η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες σιταριού, που καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της γης, ανάλογα και με τις τοπικές κλιματικές συνθήκες. Οι δύο πιο σημαντικές κατηγορίες των ποικιλιών σίτου είναι το μαλακό σιτάρι και το σκληρό σιτάρι. Το μαλακό σιτάρι χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή αλευριού, από το οποίο γίνονται το ψωμί και όλα τα συναφή είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Αντίστοιχα, το σκληρό σιτάρι αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή ζυμαρικών. Όπως είναι λογικό, οι διάφορες ποικιλίες σιταριού έχουν διαφορετικές ανάγκες λίπανσης.

Πέρα από τις συνήθεις παραπάνω χρήσεις του σιταριού, ο καρπός του και το στέλεχος του φυτού του, το άχυρο, χρησιμοποιούνται και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, ζωοτροφών, χαρτιών, καλλυντικών και φαρμάκων, ακόμη και ως υλικό κατασκευών (το άχυρο).

 

Λίπασμα για σιτάρι – Θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να περιέχει μια καλή λίπανση

Η καλύτερη λίπανση για το σιτάρι γίνεται με λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης. Τα καλύτερα τέτοια λιπάσματα στην ελληνική αγορά είναι τα σταθεροποιημένα περικαλυμμένα λιπάσματα ST της Ferti-hal, τα οποία απελευθερώνουν αργά τα θρεπτικά τους συστατικά, διαθέτουν πατενταρισμένη πλήρη περικάλυψη σε όλα τους τα θρεπτικά στοιχεία (και όχι μόνο στο άζωτο, όπως τα άλλα λιπάσματα), και χρησιμοποιούν για την περικάλυψη τους φυσικό ζεόλιθο, για να μην επιβαρύνουν τον αγρό σας με αχρείαστα χημικά.

Η ποσότητα και οι αναλογίες των συστατικών της λίπανσης για το σιτάρι εξαρτώνται από την ποικιλία του σιταριού (αξιοποίηση της λίπανσης, τάση για πλάγιασμα, επίδραση στην ποιότητα) που θα καλλιεργήσουμε, από το έδαφος, από την προηγούμενη καλλιέργεια, και από τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Γενικά, για το σιτάρι χρειαζόμαστε 16-18 μονάδες αζώτου, 6-8 μονάδες φωσφόρου και 6-8 μονάδες καλίου (αν αυτό είναι σε έλλειψη). Παρόλα αυτά, μπορεί να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από τις παραπάνω μέσες τιμές, ανάλογα με τους παραπάνω παράγοντες που επηρεάζουν τις ακριβείς ανάγκες σε λίπασμα μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας σιταριού. Για παράδειγμα, το μαλακό σιτάρι και το σκληρό σιτάρι έχουν διαφορετικές ανάγκες λίπανσης.

Το άζωτο είναι το πιο σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για τη σωστή καλλιέργεια του σιταριού, όπως και όλων των σιτηρών γενικότερα. Το άζωτο, μεταξύ άλλων, βοηθάει τη γρήγορη ανάπτυξη του νεαρού φυτού στα πρώτα του στάδια, την αύξηση της φυλλικής του επιφάνειας και την αύξηση της περιεκτικότητας των σπόρων του σε πρωτεΐνη.

Ο φώσφορος είναι ένα επίσης πολύ σημαντικό συστατικό της καλής λίπανσης του σιταριού και των σιτηρών γενικότερα. Ο φώσφορος συντελεί στην ανάπτυξη γερού ριζικού συστήματος και ενισχύει την γενικότερη ανθεκτικότητα των φυτών.

Το κάλιο είναι το τρίτο βασικό θρεπτικό στοιχείο για την σωστή ανάπτυξη του σιταριού. Το κάλιο, μεταξύ άλλων, αυξάνει την αντοχή των φυτών σε βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες.

Άλλα στοιχεία που είναι κατά περίπτωση χρήσιμα στην καλή λίπανση του σιταριού είναι το θείο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.

 

Άλλες πληροφορίες για τη σωστή λίπανση και καλλιέργεια του σιταριού

Η βασική λίπανση πραγματοποιείται κατά την σπορά, με το 1/2 ή 1/3 του συνόλου του αζώτου, όλη την ποσότητα του φωσφόρου και όλη την ποσότητα του καλίου (αν απαιτείται κάλιο για τον συγκεκριμένο αγρό). Η ακριβής ποσότητα της λίπανσης που θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται και από την απόδοση που προσδοκούμε.

Στο μαλακό σιτάρι η επιφανειακή λίπανση γίνεται γενικά σε μία δόση, όταν οι συνθήκες υγρασίας είναι κατάλληλες για τη διάλυση και διείσδυση του λιπάσματος και δεν υπάρχει κίνδυνος έκπλυσης λόγω βροχών. Στο σκληρό σιτάρι η επιφανειακή λίπανση γίνεται γενικά σε δύο δόσεις, διότι βελτιώνει την ποιότητα του σπόρου, αλλά και γενικότερα σε περιοχές με πολλές βροχοπτώσεις, διότι μειώνεται ο κίνδυνος έκπλυσης.

Ο ιδανικός σπόρος σιταριού για μια επιτυχημένη σπορά είναι ο πιστοποιημένος (απαλλαγμένος από σπόρους ζιζανίων ή άλλων ποικιλιών και από ασθένειες και έντομα) και όχι γενετικά τροποποιημένος σπόρος. Ο πιστοποιημένος σπόρος δεν πρέπει να αναμιγνύεται με ιδιοπαραγόμενο κατά την σπορά.

Το λίπασμα για το σιτάρι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι κρίσιμο για την ποιότητα του τελικού προϊόντος του σιτηρού αυτού. Η σωστή λίπανση του σιταριού πρέπει να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Τα σταθεροποιημένα περικαλυμμένα λιπάσματα ST της Ferti-hal δίνουν στο σιτάρι σας όλα τα θρεπτικά στοιχεία ώστε αυτό να αναπτυχθεί με τον καλύτερο τρόπο. Παράλληλα, αποδεσμεύουν τα θρεπτικά αυτά στοιχεία αργά και σταθερά, για να μεγιστοποιήσετε την απόδοση της καλλιέργειας σιτηρών σας χωρίς τη χρήση περιττών χημικών, που είναι βλαβερά για τον αγρό σας. Αυτό τα κάνει τα ιδανικά λιπάσματα για το σιτάρι σας.